Hieronta

Hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää kudosten mekaanista muokkausta. Lihasten pehmentämisessä käytettäviä tekniikoita ovat muun muassa sively, painelu ja puristelua. Hieronnan vaikutukset ovat moninaiset; pääasiassa se kuitenkin vaikuttaa vilkastuttamalla kudosten aineenvaihduntaa. Yleisimmin hierontaa käytetään fyysisistä suorituksista tai tapaturmista seuranneiden lihasten jännitystilojen ja niistä aiheutuneiden kipujen laukaisuun. Hierontaa tekevät virallisen näyttötutkinnon suorittaneet koulutetut hierojat ja fysioterapeutit, jotka ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Hieronta auttaa

Lihaskireyksiin, tukkoisiin lihaksiin, aineenvaihdunta paranee, vähentää turvotusta, lisää nivelten liikkuvuutta, lievittää kipua, traumat (akuutin vaiheen jälkeen), arpi- ja sidekudosmuodostumat, ruuansulatushäiriöt, rentouttaa sekä fyysisesti että psyykkisesti, lievittää ahdistusta ja rauhoittaa, myös virkistää, vähentää stressiä, auttaa liikkujaa lihashuollossa.

Klassinen hieronta

Klassinen hieronta on perinteinen kehoon ja mieleen vaikuttava hoitomuoto. Käsin tehdyillä pehmeisiin kudoksiin kohdistuvilla, rytmisillä ja liikkuvilla otteilla kudoksia painaen ja venyttäen pyritään rauhoittamaan tai edistämään erilaisten kudosten toimintoja.

Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa, rentouttaa lihaksia, poistaa kipua, nopeuttaa imunesteen eli lymfan kulkua, poistaa kuona-aineita ja vähentää turvotusta. Hieronta rauhoittaa myös keskushermostoa ja tuntuu mukavalta ja rentouttaa.

Klassinen hieronta helpottaa, kun kärsit:

  • niska- ja hartiasäryistä tai jännityspäänsärystä
  • haluat eroon lihaskrampeista ja lihaskivuista
  • haluat apua unettomuuteen
  • olet stressaantunut
  • kuntoilet paljon tai teet ruumiillisesti vaativaa työtä
  • haluat vain rentoutua ja hoitaa kehoasi.

Kinesioteippaus

Kinesioteippiä käytetään yleisimmin urheiluvammojen kuntoutukseen ja lihaskipujen sekä lihassärkyjen lievittämiseen. Teippi antaa tukea ja varmistaa oikean liikeradan häiritsemättä verenkiertoa. Kinesioteippiä käytetään usein myös urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä, sillä sen avulla voidaan varmistua nivelen liikeradasta ja välttää haitallisia ääriasentoja. Teipin kompressiovaikutus voi auttaa turvotuksen lievittämisessä. Kinesioteippiä voidaan myös käyttää leikkaus- ja muiden arpien hoidossa.